Glurende buren

Glurende buren. Ik had er weleens over gelezen, de liefde van Duitsers voor het houden aan de regeltjes. Natuurlijk verschilt dit per persoon en per gebied in Duitsland, maar Gründlich und Pünktlichkeit houd je dus niet voor jezelf, al dus mijn onderbuurvrouw…

Twee voorbeelden.
Net als in vele plekken in Nederland, moet je je afval scheiden. Plastic bij plastic, compost bij compost, papier en karton apart en dan nog rest afval. Nu leven wij met 3 studenten in een woning en hier en daar verdwijnt er nog weleens een blikje en/of papiertje bij het rest afval of andersom. – ja lazy students..

Ik woonde er nog geen 2 weken of er verscheen een briefje onder de deur, of wij beter ons afval wilde scheiden…
Aangezien onze afval zakken allemaal ondoorzichtig zijn en dicht geknoopt weg worden gegooid, wordt er dus letterlijk en redelijk bewust tussen ons afval geneusd om de regeltjes te controleren! Hilfe….

Naja, oke. Dan maar beter aan de regeltjes houden dan houd het vanzelf op zou je denken. Nou..
Daar gaat vervolgens weer de voordeurbel “of ik even mijn brievenbus wil legen omdat er gisteren bij ons post is bezorgt”… HOE weet die vrouw überhaupt dat er post bij ons is bezorgt! Wist niet dat er regeltjes waren om je brievenbus te legen…

Elke auto die voor de deur wordt geparkeerd, elk persoon die voorbijloopt, elke plantje op het balkon dat een beetje bruin verkleurd wordt gecontroleerd en gemeld.

Vriendelijkheid.
En dit alles, is een vorm van vriendelijkheid. Het wordt niet gezien als bemoeien, maar als een manier om je buren te helpen en zou je het positief moeten ervaren.
Want, lieber ein guter Nachbarn  als ein ferner Freund. (Nee,dit spreekwoord bestaat eigenlijk niet in het  Duits, zouden ze wel kunnen gebruiken)
Ik zelf, moet er nog maar aan wennen. In de tussentijd hebben mijn huisgenoten en ik er maar een spelletje van gemaakt. Hoelang de regels overschrijden zonder dat onze buuf weer een briefje onder de deur schuift.

Note:  mijn onderbuurvrouw is van een oudere generatie en nu zijn ze in het Schwälbisch gebied ook wel een beetje extreem.  Volgend half jaar maar zien hoe ze in Bayern zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s