Reizen met de trein, maar welke?

Stoptrein of Intercity. Twee keuzes, lekker makkelijk in Nederland. Maar in Duitsland moet je toch even goed opletten welke trein je pakt.

Daarnaast het grootste verschil met Nederland; je ticket is afhankelijk van treintype. Dus spring dus niet willekeurig in elke trein die voor je neus stopt en in de richting van jouw bestemming rijdt. Hieronder een klein overzichtje van wat je moet weten.

S-Bahn De S-Bahn is te vergelijken met de stoptrein. Deze verbindt de voorsteden met grote steden.

Regional Express (RE) De RE verbindt grotere steden met regionale gemeentes. Deze stoppen regelmatig bij grotere dorpen, maar slaat kleine stations over. Vergelijk maar met de Intercity in Nederland.

Regional Bahn (RB) De RB verbindt de regionale gemeentes met elkaar. Rijden langzamer dan de RE.

Intercity (IC) Verbinding tussen grote steden zowel binnenlands als internationaal. Deze rijden sneller als de RE en gaat vaak over langere afstanden. Maar rijden niet zo frequent als de RE.

IncerCity Express (ICE) Verbinding tussen grote steden zowel binnenlands als internationaal maar stop minder vaak dan de IC en rijd met een snelheid tot 320 km/uur.

“Spring niet willekeuring in elke trein die voor je neus stopt en in de richting van jou bestemming rijdt”. 

Hoe weet je dan welke trein te nemen?
Dat is geheel afhankelijk van je reis en reistijd (welke afstand je wilt overbruggen en hoelang je hierover kan doen) en wat je ervoor wilt betalen.

Volgorde van klasse hoog naar laag.
ICE
IC
RE/RB

Een ICE ticket is vaak het duurste en daarmee mag je ook met de IC en RB/RE rijden. Met de IC mag ook gebruiken in de RE/RB maar niet in de ICE. En met RE/RB ticket mag je alleen met de RE/RB reizen en niet met de IC/ICE. Wat voor jou geldt staat boven aan je ticket vernoemd.